Verder zoeken

NLBIF biedt informatie over het online zetten van biodiversiteitdata. Om echt iets te willen weten over de verspreiding van soorten, correcte soortnamen, foto's van soorten, literatuur over specifieke soorten, etc. etc. kan er in verschillende vrij toegankelijke datasystemen worden gezocht:

GBIF 

De moederorganisatie van NLBIF. In het GBIF portaal kan gezocht worden op soortnamen, wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk. Alle taxonomische informatie die GBIF ontvangt wordt in een systeem gezet, dit systeem vormt de taxonomische ruggengraat van GBIF. Deze taxonomische ruggengraat van GBIF is niet authoritative, GBIF bepaalt niet wat er wel en niet in mag op basis van vastomlijnde criteria. GBIF verschaft vaak wel de mogelijkheid door te linken naar wel authoritative lijsten, zoals de Catalogue of Life.

uBIO

uBIO is een databank van alle soortnamen ooit in de literatuur genoemd, dus ook incorrecte soortnamen. uBIO is de grootste collectie soortnamen ooit bijeengebracht. In deze database kan worden gezocht op wetenschappelijke soortnamen en gewone namen. 

Catalogue of Life

De Catalogue of Life (CoL) is een complete internationale index van gevalideerde soortennamen samengesteld door een netwerk van taxonomische specialisten. De lijst is voorzien van informatie over hogere taxonomie en groeit gestaag. De CoL in momenteel de meest gebruikte taxonomische checklist op wereldwijd niveau.

Pan-European Species directories Infrastructure

De Pan-European Species directories Infrastructure (PESI) is een checklist met soortennamen specifiek voor Europa. De lijst verschaft behalve taxonomische informatie ook informatie over de verspreiding van soorten en specifieke Europese info zoals soortnamen in Europese talen. De lijst is samengesteld uit informatie uit sub-lijsten zoals Fauna Europaea (FaEu) voor land- en zoetwaterdieren, Euro+Med Plantbase voor vaatplanten uit Europa en het Mediterrane gebied, de European Register of Marine Species (ERMS) met zee- en kustsoorten en het Europese deel van de Index Fungorum (IF), de schimmeldatabase.

WoRMS

Het World Register of Marine Species (WoRMS) is de meest complete soortenlijst van Mariene soorten wereldwijd.

Encyclopedia of Life

De Encyclopedia of Life (EoL) probeert van iedere soort op aarde een pagina met standaardinformatie te genereren. Deze informatie omvat gegevens over de taxonomie, geografie, literatuur, illustraties, etc. EoL maakt vaak gebruik van informatie uit bronnen als GBIF, CoL, en WoRMS.

Biodiversity Heritage Library

De Biodiversity Heritage Library (BHL) is een internationaal gemeenschappelijk initiatief om biodiversiteitliteratuur voor iedereen digitaal toegankelijk te maken. BHL heeft ook een Europese tak; BHL-Europe.

Nederlandse Soortenregister

De meest complete lijst van in Nederland voorkomende soorten.

 

NB: bijna al deze bronnen zijn onderling gekoppeld, het GBIF portaal verschaft bijvoorbeeld ook toegang tot EoL, BHL en CoL.