Data analyse

Datasets met biodiversiteitdata kunnen op verschillende manieren worden geanalyseerd; technisch, statistisch, taxonomische, geografisch en in verschillende combinaties van die benaderingen. Echt zware data- analyse is niet de missie van GBIF en NLBIF, daarvoor zijn er andere initiatieven zoals LifeWatch (http://www.lifewatch.eu/), BioVeL (http://www.biovel.eu), GEO-BON (http://www.earthobservations.org/geobon.shtml), etc. GBIF en NLBIF richten zich vooral op het goed gestandaardiseerde en gedocumenteerde ontsluiten van data voor dit soort initiatieven.

Datasets die eenmaal onderdeel van GBIF zijn kunnen wel geavanceerd geanalyseerd en gevisualiseerd worden via de Biodiversity Datasets Assessment Tool (BIDDSAT) van de Universiteit van Navarra in Spanje (http://www.unav.es/unzyec/mzna/biddsat/). Een voorbeeld van hoe de GBIF infrastructuur langzaam word uitgebreid met specifieke tools voor het verwerken van GBIF data.

Los van de BIDDSAT tool zijn er verschillende manieren om GBIF en NLBIF data offline te analyseren met standaard vrij toegankelijke GIS pakketten zoals DIVA-GIS (http://www.diva-gis.org) of Quantum-GIS (http://www.qgis.org).
GBIF Spanje heeft de Biodiversity Data Quality Hub ontwikkeld, in het Engels. Een tool om makkelijk en snel hulpapplicaties te vinden om met GBIF data te werken (http://www.gbif.es/BDQ.php).