Registratie

Registratie van organisaties en datasets in GBIF

Een belangrijke service geleverd door GBIF en NLBIF is de registratie van instituten en organisaties als data-eigenaar in een internationale context. GBIF is de enige internationale organisatie die structureel en duurzaam data-eigenaren voorziet van een internationale UUID (Universally Unique IDentifier). Ook iedere dataset krijgt een eigen UUID, technische installaties worden ook van een UUID voorzien. Sinds 2014 hebben alle datasets in GBIF ook een DOI (Digital Object Identifier).

De UUID's maken het mogelijk data en organisaties te verbinden in met name digitale informatie-netwerken. De UUID's worden niet alleen door en in GBIF gebruikt maar ook in andere met name internationale biodiversiteit initiatieven. De DOI's maken het mogelijk het gebruik van datasets en de citatie van datasets te vergemakkelijken.

Geregistreerde organisaties en datasets zijn te vinden in het GBIF dataportaal. NLBIF registreert datasets niet alleen bij GBIF maar eventueel ook in nationale registratie systemen zoals NARCIS, een academisch informatiesysteem door alle universiteiten en onderzoeksinstituten gebruikt.