Terug naar het overzicht

Noord-Hollandse PvdA-gedeputeerde Tekin is Groenste Politicus

10 / 03 / 2019, NOS Nieuws

Natuurmonumenten heeft de Noord-Hollandse gedeputeerde Adnan Tekin van de PvdA uitgeroepen tot Groenste Politicus van 2018. De jury roemt Tekin om zijn "politieke behendigheid" en zijn "onverwachte, maar inspirerende en volhardende inzet voor natuur en landschap".
De jury zegt dat de 46-jarige Tekin zich, sinds hij de portefeuille natuur beheert, heeft ontwikkeld tot een ware bondgenoot van natuur en landschap. "Hij laat zien dat je geen groene achtergrond hoeft te hebben om een groen hart te ontwikkelen", zegt Marc van den Tweel van Natuurmonumenten.
Volgens de jury boekte Tekin successen voor onder meer de bescherming van stiltegebieden en het herstel van de biodiversiteit in Noord-Holland.
Provinciale kandidaten
De andere twee finalisten waren eveneens provinciale politici. Statenleden Hagar Roijackers van GroenLinks Brabant en Annemieke Wissink-Berkers van de PvdA Overijssel werden ook geprezen om hun inzet voor natuur en landschap.
"Veel mensen realiseren zich niet dat de provincies tegenwoordig verantwoordelijk zijn voor de bescherming van natuur en landschap", zegt Van den Tweel. "Daarom hebben we er ditmaal, aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, voor gekozen om de verkiezing van de Groenste Politicus specifiek te richten op de provincies."
De winnaar van de prijs werd bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels. Vorig jaar ging de titel naar Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie en D66-Europarlementariƫr Gerben-Jan Gerbrandy.

Naar artikel