Terug naar het overzicht

Belgisch team ontwerpt prachtige GBIF "data metrics" visualisatie extensie en wint GBIF Ebbe Nielsen Challenge 2015

12 / 10 / 2015, GBIF

Tijdens de jaarlijkse GBIF Governing Board Meeting, dit jaar in Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar, heeft een Belgisch informatica trio de eerste prijs in de GBIF "Ebbe Nielsen Challenge" gewonnen.

Het Belgische team, ook bekend onder de naam "Datafable", ontwikkelde een browser extensie voor Google Chrome waarmee GBIF datasets in het GBIF.org portaal kunnen worden voorzien van aantrekkelijk weergegeven statistische informatie over onder andere omvang, samenstelling en gebruik.

Bioloog Richard Pyle behaalde de tweede prijs voor BioGUID.org, een webdienst die biodiversiteit data-objecten voorzien van identifiers onderling kan koppelen.

Het winnende Belgische team bestaande uit Peter Desmet, Bart Aelterman en Nicolas Noé, won € 20.000 en stak met kop en schouders boven de andere 5 nominaties uit. Noé, in Madagascar aanwezig vanwege vooral de technische en "Nodes" evenementen, ontving de prijs uit handen van Tanya Abrahamse, een van de Challenge juryleden en het hoofd van de GBIF delegatie van Zuid-Afrika.

Datafable beschrijft hun prijswinende extensie als een "proof of concept". De open-source extensie berekent en visualiseert GBIF data en kan op verschillende manieren worden gebruikt en uitgebreid. Eenmaal geïnstalleerd informeert de extensie gebruikers snel en gemakkelijk over de inhoud en de relatieve geschiktheid-voor-gebruik van een bepaalde dataset. Informatie over de omvang, de taxonomische samenstelling en gelaagdheid en de aanwezigheid van multimedia wordt overzichtelijk gepresenteerd, evenals duidelijke staafdiagrammen die het aantal downloads van een dataset in kaart brengen.

Naar artikel