Terug naar het overzicht

Biodiversiteitdata voor e-science

24 / 04 / 2014, NLBIF

Samen met het Netherlands eScience Center (NLeSC) inventariseert NLBIF de mogelijkheden om de meer dan 400 miljoen data bijeengebracht in het GBIF netwerk te analyseren en te visualiseren in een geavanceerde eScience omgeving.

Het GBIF portaal biedt verschillende opties om data per land, of per dier- of plantensoort, te filteren en te projecteren. Maar de GBIF data huisvesten veel meer potentiƫle mogelijkheden. GBIF is een Big Data project en vraagt om een omgeving waar de data geavanceerd online kunnen worden bewerkt, geselecteerd en geanalyseerd met gebruikmaking van high performance computing technologieƫn. Het Netherlands eScience Center biedt deze mogelijkheden en gekeken wordt of bepaalde biodiversiteitthema's, zoals invasieve soorten, of de verschuiving van vegetatietypes door klimaatsveranderingen, in beeld kunnen worden gebracht.

Het Netherlands eScience Center heeft inmiddels ruime ervaring met het visualiseren van biologische data, onder andere voor het UvA Bird Tracking System. Dit project laat de mogelijkheden zien van het volgen van met GPS apparatuur bezenderde vogels.