Terug naar het overzicht

Data over nieuwe soorten onmiddellijk toegankelijk via GBIF

27 / 03 / 2014, GBIF

Dankzij GBIF is het nu voor iedereen mogelijk om onmiddellijk toegang te krijgen tot informatie over nieuwe soorten, taxonomisch onderzoek wordt rechtstreeks verbonden met open access data publicatie door GBIF en andere netwerken.

Een prachtig voorbeeld van deze nieuwe aanpak betreft een nieuwe spinnensoort, ontdekt op Borneo. Al een maand na de ontdekking publiceerde het Biodiversity Data Journal een peer-reviewed beschrijving van de nieuwe soort. Tegelijkertijd werden gegevens over de vindplaats van de spin zichtbaar via GBIF, en werden de soortsbeschrijving en afbeeldingen van de spin zichtbaar op Encyclopedia of Life (EOL).

Een groep onderzoekers en studenten ontdekten de spinnensoort tijdens een veldcursus op Borneo, geleid door Jeremy Miller en Menno Schilthuizen van Naturalis Biodiversity Center. De soortsbeschrijving werd ter plekke online aan het Biodiversity Data Journal aangeboden via een satellietverbinding, evenals aanvullende data. Het manuscript doorliep binnen 2 weken de peer review en digitale publicatie. Op de dag van publicatie verschenen de data over de nieuwe soort in GBIF en EOL.

Deze nieuwe snelle manier van publiceren is tot stand gekomen via een samenwerkingsverband tussen GBIF, EOL en het Biodiversity Data Journal van uitgever Pensoft Publishers, met steun van de Zwitserse NGO Plazi. Eén van de doelstellingen van dit samenwerkingsverband is ook om dergelijke (aanvullende) data blijvend toegankelijk te houden voor toekomstig onderzoek. Een onlangs nog in Current Biology gepubliceerde studie toonde aan dat 80 procent van de wetenschappelijke data al binnen 10 jaar verloren gaat.

Naar artikel