Terug naar het overzicht

Nederlandse (GBIF) muggendata gebruikt voor verspreidingskaarten ziektevectoren

15 / 12 / 2013, NLBIF

In toenemde mate worden de Nederlandse GBIF data gevonden en gebruikt door organisaties die thematische data portals bouwen.

Muggendata van de Nederlandse waterschappen, opgeslagen in de database van STOWA en toegankelijk via GBIF, zijn toegevoegd aan VectorMap. VectorMap is een service gebouwd door de Walter Reed Biosystematics Unit van het Smithsonian Instituut in de USA. VectorMap levert ziekteverspreidingskaarten, hiervoor worden gegevens gebruikt van geleedpotige ziekteverpreidende organismen (vectoren) uit museumcollecties of bestanden met observatiegegevens.

De kaarten van VectorMap omvatten gegevens over ziektes die worden overgebracht door muskieten, teken, zandvlooien, mijten en vlooien en tevens gegevens over welke ziektes precies door welke vectoren worden gedragen. De bijna 1000 Nederlandse muggengegevens worden toegevoegd aan de muskietendatabase en zijn zichtbaar in MosquitoMap. Het in kaart brengen van ziektevectoren is van groot belang voor het modelleren van de mogelijke verspreiding van nieuw opkomende, of weer terugkomende, ziektes als Malaria en Knokkelkoorts.  

Dit gebruik van de Nederlandse GBIF muggendata is een mooi voorbeeld van de rol die GBIF kan spelen in internationale initiatieven. Echter, de data in VectorMap geven niet het volledige beeld van de Nederlandse muggendata. Mogelijke vectoren van ziektes, waaronder bepaalde soorten muggen, worden in Nederland bijgehouden in een specifieke database van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze data zijn vooralsnog niet publiekelijk toegankelijk.