Terug naar het overzicht

Super tool voor GBIF datavisualisatie

26 / 09 / 2014, Ecological Informatics

Het VESpeR project van het instituut voor Informatica en Digitale Innovatie van de Napier Universiteit in Edinburgh, Schotland, lanceert een nieuwe online tool voor het visualiseren van biodiversiteitdata.

Het unieke van de VESpeR tool, VESpeR staat voor "Visual Exploration of Species-referenced Repositories", is dat deze geheel is afgestemd op data die zijn opgeslagen als zogenaamde DarwinCore-Archives (DwC-A), de datastandaard gebruikt door GBIF en NLBIF. In de praktijk betekent dit dat GBIF en NLBIF dataleveranciers in een paar seconden hun eigen data kunnen uploaden in de VESpeR tool en geografische, taxonomische en temporele aspecten van hun data kunnen visualiseren.

De VESpeR tool staat online als een demonstratieversie en kan worden gebruikt met een eigen dataset. Het softwarepakket zelf is een open source project en via Github vrij te downloaden en te gebruiken. De werking van de tool staat omschreven in een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift "Ecological Informatics".

Naar artikel