Terug naar het overzicht

Toegang tot Nederlandse GBIF datasets via NARCIS

22 / 12 / 2015, DANS

Het Nederlandse centrale wetenschapsportal NARCIS blijft groeien en geeft nu ook toegang tot de open biodiversiteitdata die NLBIF samen met de verschillende organisaties online zet.

NARCIS staat voor "National Academic Research and Collaborations Information System" en is dé nationale portal voor wie informatie zoekt over wetenschappers en hun werk. NARCIS wordt onderhouden en gehuisvest door DANS (Data Archiving and Networked Services). DANS bevordert duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens en is een instituut opgericht en gefinanciert door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De Nederlandse GBIF data die nu ook via NARCIS zijn te vinden laten de informatie van de datasets op metadata niveau zien met links naar de originele data in het GBIF portaal. NARCIS levert opzichzelf weer data aan andere netwerken zoals OpenAire en WorldWideScience.org. Door deze netwerkfunctie zijn de Nederlandse GBIF data via verschillende routes en netwerken vindbaar, terwijl de data-eigenaren de data maar één keer online hoeven te zetten.

Binnen dit project hebben NLBIF, DANS en GBIF samengewerkt. De GBIF data zichtbaar in NARCIS worden aangeleverd via de OAI-PMH services op de GBIF indexdatabase die op basis van de NLBIF richtlijnen zijn ontwikkeld.

Naar artikel