Terug naar het overzicht

Vertebratencollectie Natuurhistorisch Museum Rotterdam in "VertNet", of hoe je je GBIF data op meerdere plaatsen kan presenteren....

17 / 08 / 2015, NLBIF

Het Natuurhistorisch in Rotterdam is een regionaal natuurhistorisch museum met een prachtige collectie planten, dieren en fossielen van over heel de wereld.

Samen met een klein legertje aan vrijwilligers onderhoudt een staf van toegewijde medewerkers de goed gedocumenteerde Rotterdamse collectie. Optimale toegankelijkheid van de (digitale) collectie en open toegang tot de collectiedata is een van de belangrijkste missies van het museum. Het museum heeft daarom in de afgelopen jaren de collectie bijna volledig gedigitaliseerd. Onderverdeeld in 5 deelcollecties zijn de bijna 250 duizend specimen momenteel online beschikbaar via de website van het museum zelf en het dataportaal van GBIF. Om de toegankelijkheid van de gegevens, waarin zo veel tijd en energie is gestoken, te maximaliseren, is de vertebratencollectie van het museum nu ook zichtbaar en doorzoekbaar via het VertNet portaal, 's werelds grootste dataportaal specifiek voor biodiversiteitgegevens met een ruggengraat.

Het mooie van de opzet met de Rotterdamse data is dat ze slechts eenmaal online worden gezet, met behulp van de GBIF Integrated Publishing Toolkit (IPT), en vervolgens door zowel GBIF als VertNet worden opgehaald en weergegeven in de respectievelijke portals. Het gebruik van dezelfde datastandaarden en de bijbehorende infrastructuur door zowel GBIF als VertNet maak dit mogelijk en laat zien hoe data-investeringen kunnen worden gemaximaliseerd.