Terug naar het overzicht

Invoerportaal Vleermuiskasten

Partners: 
Zoogdiervereniging
Gemeente Utrecht
Project type: 
Dataproject

Dit is een 'citizen science' gedreven open data project met medewerking van lokale overheden en met Europese uitbreidingsmogelijkheden. Het project is erop gericht zoveel mogelijk gegevens van hoge kwaliteit over vleermuizen in vleermuiskasten bij elkaar te brengen. Er werd een GBIF compatibele database ontwikkeld voor het bijhouden van gegevens over de bewoners van vleermuiskasten (meestal vleermuizen, maar niet uitsluitend). Eind mei 2016 werd de website Vleermuiskasten.nl inclusief digitale invoermodule voor waarnemers online gebracht. Mensen worden gemotiveerd deel te nemen door een aantrekkelijke invoermodule, waarbij ook simpele overzichten van hun eigen gegevens of regionale- en landelijke gegevens gemaakt kunnen worden (bijvoorbeeld een overzicht van de vleermuiskasten waarin rosse vleermuizen zijn aangetroffen). De website biedt ook informatie over de ecologie van vleermuizen en over de verschillende typen vleermuiskasten. De website zelf is voortdurend in ontwikkeling om deze nog gebruikersvriendelijker te maken.

Waarnemers controleren de kasten en de gegevens worden ingevoerd via het invoerportaal. Er zijn meer dan 100 locaties opgevoerd in de database met duizenden waarnemingen van vleermuizen (en een veelvoud aan ‘nulwaarnemingen’). Deze data zijn ook toegankelijk via GBIF: https://www.gbif.org/dataset/e2bc2f00-62f3-4fd4-b9f3-89c030bca07a.

De invoermodule is in drie talen vertaald en is in andere Europese landen onder de aandacht gebracht. Voor meer informatie: marcel.schillemans@zoogdiervereniging.nl

Gerelateerde organisaties: de Gemeenten Amersfoort, Bergen (NH), Ede, Eindhoven, Groningen, Purmerend, Tilburg, Utrecht en Zoetermeer.

Foto: Erik Korsten