Terug naar het overzicht

Resultaten Enquête Natuurwaarnemers

Partners: 
Radboud Universiteit Nijmegen

Uitgevoerd door: Radboud Universiteit

Afgelopen jaar is een groot onderzoek gehouden onder vrijwillige natuurwaarnemers in heel Nederland. De resultaten van dit onderzoek zijn op deze pagina te vinden.

Het verzamelen van gegevens over planten en dieren in Nederland wordt voor een groot deel gedaan door vrijwilligers. In het onderzoek 'Citizen Scientists' is onder bijna 2200 vrijwillige waarnemers in Nederland onderzoek gedaan naar wie ze zijn, wat ze doen en wat hun drijfveren zijn. Daarnaast is gekeken hoe vrijwilligers denken over het delen van hun waarnemingen. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Radboud Universiteit, in opdracht van NLBIF, en in samenwerking met NLBIF, De Vlinderstichting en SoortenNL.

Op deze pagina kunt u het rapport met de onderzoekresultaten downloaden, en daarnaast een factsheet met een samenvatting van de resultaten. Dit onderzoek geeft NLBIF en de verschillende soortenorganisaties meer inzicht in wie deze vrijwilligers zijn en waarom zij zich inzetten voor de natuur, en geeft aandachtspunten mee over het omgaan met de doorgegeven waarnemingen.

Voor meer informatie: dr. Riyan van den Born (r.vandenborn@fnwi.ru.nl)