Data visualisatie

Data afkomstig van Nederlandse dataleveranciers kunnen via NLBIF en GBIF op verschillende manieren worden gevisualiseerd. Uiteraard via het GBIF data portaal (http://www.gbif.org/), maar ook via dataportals voor iedere Nederlandse dataleverancier, Hiervoor gebruikt NLBIF de Silver Biology software.

Verder worden data die eenmaal via NLBIF en GBIF worden gedeeld met de rest van de wereld gevisualiseerd op vele verschillende manieren op verschillende sites. Bijvoorbeeld GBIF data uit berggebieden via http://www.mountainbiodiversity.org. GeoCAT (Geospatial Conservation Assessment Tool) van IUCN is bijvoorbeeld een tool om bedreigde soorten aanwezig in de GBIF database te visualiseren (http://geocat.kew.org). The Encyclopedia of Life, een initiatief dat voor iedere soort op deze aarde een encyclopediepagina maakt, is een belangrijke site waar GBIF data worden gevisualiseerd (http://eol.org) als het gaat om geografisch verspreiding.

GBIF data kunnen op verschillende manieren worden geselecteerd en gedownload, waarna visualisatie mogelijk is via generieke en specifieke software pakketten zoals Google Earth (KML bestanden) of specifieke GIS pakketten.