Standaarden

DarwinCore (DwC)

De meest gebruikte standaard in de internationale biodiversiteitgemeenschap is DarwinCore (DwC). DarwinCore is een uitbreiding van de zeer algemene DublinCore (DC) datastandaard, specifiek voor biodiversiteit gerelateerde informatie. DarwinCore voorziet in een vocabulaire van termen die het mogelijk maken informatie over organismen te vinden, terug te halen en te integreren, zowel voor observaties als organismen in natuurhistorische collecties.

De DarwinCore standaard is een relatief eenvoudige standaard met in totaal zo'n 180 termen, onderverdeeld in verschillende categorie├źn. DarwinCore is, zoals de naam al suggereert, vooral voor de kerngegevens van een observatie of een collectie specimen. Meer informatie kan worden opgeslagen in zogenaamde DarwinCore Extensions, aanvullende gegevens die worden gekoppeld aan de "core data".

Lees het NLBIF BLOG over de meest basale DarwinCore velden voor de koppeling van data met GBIF.

Access to Biological Collections Data (ABCD)

ABCD is een zeer geavanceerde datastandaard die het mogelijk maakt veel informatie gestandaardiseerd vast te leggen. De standaard omvat meer dan 1000 termen en kan worden opgeschaald voor specifieke informatie. Er bestaat een ABCD variant voor moleculaire data en paleontologische data. Het gebruik van de ABCD standaard vereist vaak specifieke software voor het ontsluiten van de data.

Ecological Metadata Language (EML)

Naast DarwinCore is EML, Ecological Metadata Language, de tweede belangrijke GBIF datastandaard. Deze standaard is specifiek gericht op meta-data over onderzoek-, monitoring-, collectie- en observatiedata. EML wordt door verschillende grote biodiversiteit datanetwerken gebruikt zoals het Long Term Ecological Research Network (LTER).

EML en DwC zijn de standaarden die ook terugkomen in de belangrijkste GBIF applicaties zoals het GBIF dataportaal en de GBIF Integrated Publishing Toolkit (IPT).

TDWG / Biodiversity Information Standards

TDWG / Biodiversity Information Standards is het internationale platform waar biodiversiteit datastandaarden worden opgesteld, besproken en door de gemeenschap officieel geaccepteerd. Naast informatie over DarwinCore is op de TDWG site ook informatie te vinden over nieuwe ontwikkelingen als Audubon Core, een standaard voor multimedia data met betrekking tot biodiversiteit, of info over Plinian Core, een standaard voor de beschrijving van soorten.

Standaard data-uitwissel protocollen

Naast van gestandaardiseerde data maken NLBIF en GBIF ook gebruik van gestandaardiseerde data-uitwisselprotocollen, zoals web services, APIs (Application Programming Interfaces) en OAI-PMH (Open Archives Initiative - Protocol for Metadata Harvesting). De metadata van alle datasets in GBIF zijn via OAI-PMH op te vragen. NARCIS, het Nederlandse "National Academic Research and Collaborations Information System" presenteert via OAI-PMH alle Nederlandse GBIF data in het NARCIS portaal.