Terug naar het overzicht

Apenheul

Organisatie type: 
Dierentuin / aquarium
Locatie: 
J.C. Wilslaan 21-31
7313 HK Apeldoorn
Netherlands

Apenheul ging in 1971 van start als een klein, maar revolutionair dierenpark; het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen en een paar kleinere soorten. Al heel snel bleek dat niet alleen de bezoekers, maar ook de apen het er uitstekend naar hun zin hadden. De dieren vormden, in hun vrijheid, perfecte sociale groepen en plantten zich uitstekend voort.

Apenheul is een ideƫle organisatie. We zetten ons in voor natuurbehoud en natuureducatie. Daarbij richten we ons met name op apen en hun veelal tropische leefgebieden.

Natuurbehoud
Stichting Apenheul is meer dan een dierentuin in Apeldoorn. Ondanks dat we geen structurele subsidies of sponsors hebben lukt het ons om een vast deel van onze entree-inkomsten te reserveren voor natuurbehoud. Dat geld wordt via het Apenheul Primate Conservation Trust (APCT) besteed aan een vijftiental natuurbehoudprojecten op vier continenten.

Kenniscentrum
Apenheul is expert op het gebied van apen. Dat is niet voor niets. Tientallen jaren ervaring en onderzoek in het park hebben een schat aan informatie opgeleverd. Informatie die we vanzelfsprekend graag delen met andere dierentuinen en natuurbeschermers. Door informatie uit te wisselen kunnen we namelijk extra bijdragen aan fokprogramma's van dierentuinen en natuurbeschermingprojecten over de hele wereld.