Terug naar het overzicht

Historische Tuin Aalsmeer

Organisatie type: 
Botanische Tuin
Locatie: 
Praamplein
1431 CV Aalsmeer
Netherlands

Doelstelling van de Tuin is het in stand houden van vroeger geteelde gewassen en opstanden, het bewaren van oude teeltwijzen en het verzamelen van alles wat daarmee samenhangt. Bij de opzet en inrichting van de Tuin staat de historische waarde voorop.

Op een kwekerij met een oppervlakte van ruim 1 ha. wordt de geschiedenis getoond van de tuinbouw in Aalsmeer van 1650 tot ca. 1940. Begon men in 1650 met het enten van vooral fruitbomen, later is men veel heesters en bomen gaan kweken. Op ca. 5 ha. teelde men grote geknipte figuren van Taxus en Buxus. De Aalsmeerse kwekers leverden deze figuren aan belangrijke Hollandse kastelen en buiten-plaatsen, maar ook werd veel naar Amerika, Engeland en Duitsland geƫxporteerd.

Rond 1850 begon men ook met bloemisterij. Eerst werden er veel perkplanten zoals geraniums, fuchsia's en primula's geteeld. Van de buiten geteelde struiken, ging men de bloemen snijden, oa. bij seringen en rozen en verkocht deze.
Later ging men buiten aparte cultivars alleen voor de snij telen. Weer later is men dit in kasjes gaan doen, waar men de planten buiten het seizoen in bloei kon krijgen.