Terug naar het overzicht

Historische Tuin de Wiersse

Organisatie type: 
Botanische Tuin
Locatie: 
Wiersserallee 9
7251 LH Vorden
Netherlands

De 16 hectare grote tuinen en het 35 hectare landschapspark van een Achterhoekse buitenplaats combineren de symmetrie van de achttiende eeuw en de romantiek van de negentiende eeuw. Het landgoed is sedert 1678 in het bezit en beheer van aanverwante families, wat voor de continuïteit heeft gezorgd.

Het tegenwoordige geheel is tussen 1918 en 1927 tot stand gekomen. Strakke lanen contrasteren met romantische vijvers en beek. Intieme tuinen worden afgewisseld met weidse vergezichten over het Achterhoeks Coulissenlandschap. Een ouderwetse moestuin wordt bereikt via een tunnel van beuken. De varens en heemplanten in de wilde tuin wedijveren in aandacht met de vormsnoei en de beelden in de rozenparterre.

Vanaf april is er de bloei van wilde narcissen - van Narcissus pseudonarcissus tot Narcissus poeticus, evenals ontelbare andere bollen en voorjaarsbloemen, natuurlijk aandoend aangeplant in bos en grasland: fritillarias, krokussen, tulpen, lelietjes-van-dalen, Leucojum, Erythronium en Gladiolus byzantinus.