Terug naar het overzicht

Hortus Botanicus der Vrije Universiteit Amsterdam

Organisatie type: 
Botanische Tuin
Locatie: 
Van der Boechorststraat 8
1081 BT Amsterdam
Netherlands

De Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit is in 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, met name voor de faculteit Biologie. De tuin is gelegen achter het Academisch Ziekenhuis van de VU en beslaat een oppervlakte van circa 1 ha. met ongeveer 1000 m2 aan kassen. Buiten is o.a. een belangrijke collectie varens, vaste planten en bonsai's te zien, in de kassen ligt het accent op vleeseters, orchideeën, cactussen en vetplanten.

De uitgebreide plantencollecties van de Hortus zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot circa 10.000 soorten en hybriden. Aan de noordzijde van het complex ligt een varentuin met meer dan 150 verschillende soorten en hybriden winterharde varens die temidden van vele bol- en knolgewassen en vaste planten staan uitgeplant. Aan de zuidzijde ligt een bescheiden rotstuin met daarin een Alpenplantenkas waar vele zeldzame gewassen uit het hooggebergte groeien en er is onder meer een uitgebreide collectie Sempervivums (huislook) te zien.

De Hortus beheert belangrijke onderdelen van de Nationale Plantencollectie, waaronder naast cactussen en vetplanten, winterharde varens, orchideeën, met name Pleurothallidinae, waarvan de uitgebreide collectie Masdevallia's een prominente plaats inneemt.