Terug naar het overzicht

Wekdienst van 8 december: dit gebeurde terwijl je sliep

08 / 12 / 2016, NOS Nieuws

Goedemorgen! Het is vandaag overwegend bewolkt, maar het blijft meest droog. Alleen in het noorden kan het enige tijd druilerig zijn. Met 8 tot 10 graden is het vrij zacht.
Wat heb je gemist?
'Giraffe sterft uit'
Giraffen sterven stilletjes uit, waarschuwen natuurbeschermers. Dertig jaar geleden waren er nog 160.000 giraffen, nu nog 97.000. Dat is een daling van 40 procent. Giraffen worden bedreigd door illegale jacht. Ook wordt hun leefgebied door oorlog, landbouw en mijnbouw steeds kleiner. Natuurorganisatie IUCN ziet de giraffe nog niet als een bedreigde diersoort, maar wel als een kwetsbare soort.
Weer minder gevangenen
Het aantal gevangenen in Nederland blijft dalen. Vorig jaar zaten er bijna 40.000 mensen in de cel, 8 procent minder dan in 2014. De daling geldt voor alle leeftijdsgroepen en voor mannen en vrouwen. Volgens politievakbond ACP betekenen de cijfers niet dat er minder criminaliteit is. Voorzitter Gerrit van de Kamp zegt juist dat er te weinig mensen worden veroordeeld.
Zilver voor zwemmers!
En bij het WK kortebaanzwemmen heeft de gemengde estafetteploeg zilver gewonnen op de 4x50 meter vrije slag. Alleen de Russische ploeg was beter dan het viertal Jesse Puts, Nyls Korstanje, Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard. Gastland Canada werd derde.
Verder vandaag...
In Griekenland wordt opnieuw gestaakt tegen de bezuinigingen en hervormingen van de regering-Tsipras. Alle grote vakbonden doen mee aan de algemene staking. Veel overheidsgebouwen en bedrijven blijven dicht. Ook het openbaar vervoer rijdt op de meeste plaatsen niet.
Al rond 08.00 uur horen we welk woord Nederlanders het vervelendst vinden. Duizenden mensen hebben meegedaan aan de 'Weg met dat woord!'-verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal. Genomineerd zijn onder meer: bejaarden, bubbels, groentjes, leuk en hun.
En de drie Nederlandse voetbalploegen in de Europa League komen vanavond in actie. Ajax is al zeker van overwintering in Europa, Feyenoord en AZ moeten winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Feyenoord speelt thuis tegen Fenerbahçe uit Istanbul, AZ tegen Zenit uit Sint-Petersburg.
Fijne dag!

Naar artikel