Terug naar het overzicht

Ontsluiting collectie TwentseWelle

Project type: 
Dataproject
Duur: 
01 / 08 / 2013 tot 01 / 06 / 2014

De TwentseWelle is een van de belangrijkste musea in het Oosten van Nederland en dit museum huisvest een belangrijke natuurhistorische collectie met onder andere planten, insecten, zoogdieren en fossielen.

De plantencollectie bestaat uit gedroogde inheemse en uitheemse planten, paddenstoelen, zwammen, mossen en algen en omvat het Herbarium van Blijdenstein (1900-1909 verzameld) en andere herbaria uit begin 1900. Ook bezit het museum een prachtige Xylotheek. De collectie zoogdieren omvat diverse in- en uitheemse geprepareerde dieren, balgen en huiden van 138 soorten, de vogel collectie bestaat uit geprepareerde vogels en omvat verder een verzameling vogeleieren, schedels en nesten. Omvang: 3.614 exemplaren met in totaal 303 soorten. De insectencollectie (ruim 21.000 exemplaren) bestaat onder andere uit een uitgebreide verzameling vlinders, kevers, bijen, hommels, wespen, vliegen, wantsen, cicaden en libellen.

Veel materiaal is afkomstig uit de Twentse regio. Een belangrijk collectie onderdeel is de collectie Staphylinidae (Coleoptera) van Dhr. Boelens. De palaeontologische collectie omvat Twentse zwerfsteen fossielen, Euregio fossielen (Twente/Duitsland), Walvis botten uit onder andere Neede, Foraminiferen, Pleistocene zoogdieren, de Collectie Staring en vele andere fossielen uit binnen en buitenland. Recentelijk is een belangrijke collectie aan TwentseWelle geschonken. Deze zogenaamde collectie Diepenbroek bestaat uit Trias materiaal uit Winterswijk en omvat honderden exemplaren van verschillende soorten sauriƫrs, vissen en ongewervelden.

De TwentseWelle en NLBIF zijn nu samen aan het werk om het gedigitaliseerde gedeelte van de natuurhistorische collectie internationaal te ontsluiten. Begin 2014 zal het grootste deel van de fossiele en geprepareerde collectie beschikbaar zijn via het GBIF data portal.