Terug naar het overzicht

Project Colombiaanse Páramo vegetatiedata IBED

Project type: 
Digitalisatieproject
Duur: 
01 / 09 / 2012 tot 01 / 09 / 2013

Vanuit het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam wordt al decennia lang onderzoek gedaan aan de neotropische alpine ecosystemen van de Páramo, in het hoge deel van de Andes.

Deze unieke ecosystemen huisvesten vele bijzondere plantensoorten aangepast aan de karakteristieke klimatologische omstandigheden van de hoge Andes. Veel van de onderzoekdata zijn niet in digitaal formaat beschikbaar maar vastgelegd in losse databestanden en / of gepubliceerde en ongepubliceerde artikelen en rapporten. Het IBED - NLBIF project heeft tot doel een aanzienlijk deel dan deze data te ontsluiten via GBIF zodat hedendaags Páramo onderzoek snel en direct gebruik kan maken van deze historische gegevens. Dit is van groot belang omdat de Páramo onder steeds grotere druk komt te staan door economische en infrastructurele ontwikkelingen en historisch onderzoeksmateriaal een belangrijke referentie vormt.

Prof. dr. Antoine Cleef is de onderzoeker die veel van de Páramo data heeft vastgelegd, gedeeltelijk in het vegetatieopname pakket Turboveg. Om deze data te ontsluiten heeft het IBED een eigen Integrated Publishing Toolkit (IPT) ingericht, gekoppeld aan de Turboveg database.