Datagebruikers

In het kort

Wat is NLBIF?

NLBIF biedt gratis, universele toegang tot alle beschikbare biodiversiteitsgegevens via het GBIF-portaal en de GBIF API, door het bouwen van (Nederlandse) netwerken die nodig zijn om digitale gegevens kosteneffectief te delen, te ontdekken en te hergebruiken.

Ons doel

Dankzij het open en vrij delen van biodiversiteitsdata kunnen we onderzoek bevorderen dat voorheen niet mogelijk was, op feiten gebaseerd beleid bevorderen, en daarmee biodiversiteit beschermen en een duurzame maatschappelijke ontwikkeling bevorderen.

Foto door Naturalis

Foto door Naturalis

Voordelen

NLBIF is bijzonder waardevol voor datagebruikers omdat het:

  • Een one-stop-shop biedt voor grote hoeveelheden relevante, goed georganiseerde data over het voorkomen van soorten in ruimte en tijd.
  • De kosten van onderzoek verlaagt door te voorkomen dat er gegevens (opnieuw) moeten worden ontdekt en verkregen moeten worden.
  • Identifiers toekent aan data-downloads zodat onderzoek herhaalt kan worden.
  • Modelleren van soortenverspreidingen mogelijk maakt, om zo een breed scala aan onderzoek en beleid te informeren.
  • Een datalaag biedt die kan worden gecombineerd en geïntegreerd met andere geospatiale lagen om boeiende visualisaties te maken voor een verscheidenheid aan toepassingen.
  • Bewijs integreert over het voorkomen van soorten dat een aanvulling kan zijn op andere bronnen, zo kunnen inventarisaties en checklists gecreëerd worden voor elk geografisch gebied, inclusief veranderingen in de tijd en het vaststellen van de effectiviteit van beschermings- en natuurherstelmaatregelen.

Wat kun je zelf doen?

Voor het gratis gebruik van biodiversiteitsgegevens ga je naar: GBIF.org

Ga naar GBIF.org ›

l

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ›